Popularność yerba mate wcale nie maleje. Przeprowadzane co jakiś czas badania wskazują, że coraz więcej Polaków z upodobaniem sięga po yerba mate. To doskonała alternatywa dla kawy. Świetnie pobudza, dodaje nam niezbędnej energii w ciągu dnia i napędza do działania. Jej wyrazisty smak sprawia, że jest to napój nie do podrobienia. Kto raz spróbował oryginalnej yerba mate, już nigdy nie sięgnie po inne napoje pobudzające.

Ale w czym pić yerbę?

tykwy do yerba mate

To doskonałe pytanie. Yerba mate pijemy w specjalnych kubkach, tzw. materach. Istnieją różne materiały, z których powstają matera, jednak zdecydowanie najczęściej poleca się jeden rodzaj.  Najpopularniejszym i najbardziej zachwalanym materiałem jest tykwa. To jedna z najstarszych roślin pochodzenia tropikalnego. Od dawna tworzy się z niej różnego rodzaju przedmioty, nie tylko tykwy do yerba mate. Niekiedy powstają z niej meble.    Wysuszony owoc tykwy z czasem zaczyna przypominać drewno. Każdą tykwę można śmiało zabarwić na ulubiony kolor czy ozdobić. Wszystko zależy od naszych preferencji.

Tykwy - jakie mamy rodzaje?

Tykwy do yerba mate występują w dwóch rodzajach. Pierwszym jest calabaza. Jest okrągła i tworzy się ją z dolnej części tykwy. Tykwę tego rodzaju należy dokładnie przygotować przed pierwszym parzeniem. To niemal swego rodzaju rytuał wtajemniczenia. Naczynie oczyszczamy z pozostałości miąższu. Calabaza jest zdecydowanie popularniejszą opcją. Wiele osób sięga po nią ze względu na niższą cenę.    Porongo tworzy się z górnej części tykwy. Ma grubsze ścianki, a poza tym jest nieco węższe. Dzięki temu może dłużej utrzymać gorącą temperaturę napoju. Fachowcy twierdzą, że takie tykwy do yerba mate są bardziej odporne na pękanie. Może to tylko wydłużyć czas ich użytkowania. Po otrzymaniu tego naczynia nie musimy wykonywać żadnych skomplikowanych czynności. Wystarczy tylko przepłukać je odpowiednio ciepłą wodą i już możemy gotować wodę na nasze yerba mate.

Jak o nią dbać?

Decydując się na naszą pierwszą tykwę musimy pamiętać, że należy ją chronić przed nadmierną wilgocią. Tykwy do yerba mate należy opróżnić zaraz po użyciu, bowiem w przeciwnym razie może to źle na nie wpłynąć. W ten sposób wydłużymy życie naszemu naczyniu. Tykwy do yerba mate to jedna z najlepszych opcji dostępnych na rynku. Są ekologiczne, a przy odpowiednim użytkowaniu na co dzień mogą nam dłużej posłużyć. Potrafią długo trzymać ciepło i odwdzięczyć się nam za dobre traktowanie. Smak yerby przyrządzonej w tym wspaniałym naczyniu z pewnością będzie zapamiętany na długi czas. Tykwy można znaleźć tutaj https://zielonytarg.pl/akcesoria/yerba-mate/matero-i-tykwy